Zeytinyağı ve Kalp
sağlığı
Yazan Prof.
Dr. Nevrez Koylan
Zeytinyağı ve kalp damar hastalıkları
dahil olmak üzere kronik hastalıklar arasındaki olumlu ilişki yeni yayınlanan
bir çalışmayla bir kez daha vurgulandı.
Amerikan Kardiyoloji Koleji Dergisinde yayınlanan 60 bin 182 kadın ve 31 bin 801 erkeğin 28
yıllık takibini içeren bir çalışmaya göre, zeytinyağı tüketimi kalp damar
hastalığını yüzde 19, kanseri yüzde 17, nörodejeneratif hastalıkları yüzde 29,
akciğer hastalıklarını da yüzde 18 oranında azaltıyor.
Çalışma düzenli olarak günde 7 gram
(yarım çorba kaşığı) tüketenler ile pek az ya da hiç tüketmeyenler
karşılaştırılarak yapıldı.
Zeytinyağı ve kalp sağlığı ilişkisi
Bu durumu açıklayan sekiz ana faktör var:
·
Zeytinyağının oksidasyona dayanıklı olması,
·
Antienflamatuar (iltihabı azaltıcı) özellikleri,
·
Anti- aterojenik (damar sertliğini azaltıcı)
özellikleri,
·
Bağırsak mikrobiyatasının sağlıklı kalmasını
desteklemesi,
·
Endotel (damarların iç tabakası) sağlığını
desteklemesi,
·
Kan yağları üzerine olan olumlu etkisi,
·
İnsülin duyarlılığını arttırarak kan şekeri kontrolünü kolaylaştırması
ve
·
Kan basıncını (tansiyon) düşürmesi.
Zeytinyağında bulunan tekli doymamış yağ asitleri, çeşitli fenolik
bileşikler (hidroksitirozol ve oleuropoin gibi) ve çeşitli yağ kökenli
moleküller (skualen ve tokoferoller gibi) bu yararlı etkiyi yaratıyor.
Tüm bunların sonucunda zeytinyağı ve kalp damar
hastalıklarından ölümler, kansere bağlı ölümler, nörodejeneratif hastalıklar
(Alzheimer, Parkinson vb) sonucu ölümler ve solunum yolu hastalıklarından
ölümler önemli ölçüde azalıyor.
Yağların sağlıklı olup olmadığını belirleyen faktörler
Bir yağın sağlıklı olup olmadığını
genellikle içerdiği yağ asitleri belirler. Doymuş yağ asitleri hayvansal
gıdalarda bulunur ve uzun süreden beri kolesterolü ve damar sertliğini
arttırdıkları biliniyor. Doymamış yağ asitleri genellikle bitkisel ve az
miktarda da hayvansal gıdalarda bulunur. Üç tip doymamış yağ asidi vardır.
Bunlar omega 3, omega 6 ve omega 9 yağ asitleri. Doymuş ve doymamış yağ
asitleri arasındaki farkı, yağ asiti zincirindeki doymamış bağların yeri ve
sayısı belirler. Genel olarak sağlık açısından diyet önerilerinde doymuş ve
trans yağlardan kaçınmak, doymamış yağlarda ise omega 3 ve zeytinyağı gibi
tekli doymamış yağlara önem vermek önerilir. Özellikle hazır gıdalarda
kullanılan doymamış yağların genellikle hidrojenize, yani trans yağ oranı
yüksek yağlar olduğunu da akılda tutmakta yarar vardır.
Türkiyede zeytinyağı ve kalp damar
hastalıkları ilişkisi
Türkiye’de zeytinyağı tüketimi daha
ziyade Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde yoğundur. Ancak, bu bölgeler aynı
zamanda kentleşmenin en yoğun olduğu ve yaşlı nüfusun da en fazla bulunduğu
bölgelerdir. Bu nedenle, zeytinyağı tüketiminin kalp ve damar hastalıkları
istatistiklerine yansıdığı söylenemez. Ancak, zeytinyağı tüketiminin oldukça az
olduğu İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde kalp ve damar
hastalıklarının belirgin şekilde yüksek olduğu görülmektedir.
Sağlıklı zeytinyağı miktarı
Zeytinyağı oldukça yararlı özellikleri
olan bir yağ. Ancak bu durum yağ olma özelliğini değiştirmiyor. Dolayısıyla
fazla miktarda tüketildiğinde fazla kalori alınması (1 gram yağda 9 kalori
var), kilo artışı ve kandaki trigliseridlerin yükselmesi gibi sonuçlar ortaya
çıkabiliyor.
Günlük 2500 kalorilik bir beslenme
düzeni üzerinden hesaplarsak, bunun en fazla 350 – 400 kalorilik miktarının
yağlardan gelmesi lazım. Bu da günlük yağ tüketiminin 40- 50 gramı geçmemesi gerektiği
anlamına geliyor.
Diğer yiyeceklerden alınan yağları da
hesaba kattığınızda, sağlıklı tüketilebilecek zeytinyağı miktarı en çok 25- 30
gram civarında yani iki çorba kaşığını geçmeyecek ölçüde olmalı.
Bu yazıda anlatılanlar
bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri
çerçevesinde hareket ediniz.