BİTKİSEL DEMİR KAYNAKLARI
Vejetaryen
ve veganlar ile bitkisel ağırlıklı beslenenler demir eksikliğine bağlı sorunlar
yaşayabildiği için bitkisel demir kaynakları önem taşır.
Vejetaryen ve veganlık
Vejetaryenler
( ya
da etyemezler) , çeşitli
nedenlerle et, balık, kümes
hayvanları tüketmeyenler, veganlar ise et
tüketmemenin yanında ayrıca hayvanların
ürettiği yumurta, süt, bal vb. ürünleri de
yemeyenlerdir. Radikal veganlar her türlü hayvansal ürünü tüketmeyi
reddedemekle kalmaz aynı zamanda hayvanlar üzerinde test edilmiş veya hayvansal
katkı maddesi içeren makyaj ürünleri ile birlikte, kürk, deri, yün ve ipek gibi
giyim eşyaların da kullanılmasını redederler.
Vejetaryenliğin
birkaç alt grubu vardır.
- Fleksitaryenlik:
Sınırlı miktarda et, tavuk ve balık tüketimine izin vardır.
- Lakto vejetaryenlik: Her türlü et ve et
ürünleri ile birlikte yumurta tüketmeyi de reddeder. Süt ve süt ürünlerini
tüketiminde esnektir.
- Ovo Vejetaryenlik: Her türlü et ve et
ürünüyle birlikte süt ve süt ürünlerini tüketmeyi de redderler. Yumurta
tüketiminde esnektir.
- Ovo-lakto vejetaryenlik: Her türlü et ve et
ürünlerini tüketmeyi reddederler. Yumurta, süt ve süt ürünlerini
tüketiminde esnektir.
- Pesketaryenlik (Su
vejetaryenlik): Et
ürünü olarak sadece balık ve deniz ürünleri tüketimini içeren diyettir.
- Veganlık: (Bitkisel temelli olmayan hiç
bir besin öğesinin tüketilmemesi esasına dayanır.
Dünya
genelinde vejetaryenlik ve veganlık yaygınlaşmaktadır. Bununla birlikte et
yemezliğin (vejetaryen) veya hayvansal ürünlerden tamamen uzak durmanın (vegan)
bazı sağlık sorunları olabilir. Bunların başında demir eksikliğine bağlı
sorunlar (demir eksikliği anemisi gibi) gelir.
Demir
Demir, sağlığımız için gerekli bir
mineraldir. Kırmızı et ve deniz ürünleri demirin iyi hayvansal kaynakları
olmasına rağmen birçok bitkisel besin de bu minerali bol miktarda içerir.
İnsan
metabolizmasında kullanılan, hem ve hem-olmayan olmak
üzere iki çeşit demir vardır. Bazı sebzeler, kurubaklagiller
ve diğer besinler "hem-olmayan demir" içerirler. Birçok gelişmiş
toplumda halkın büyük bölümü, demir ihtiyacını hem olmayan demirden karşılar.
Hayvansal kaynaklı besinler hem demir içerirler. Hem demirin emilimi daha
kolaydır, ancak hem olmayan demirin emilimini, çeşitli vitaminleri (A vitamini,
C vitamini, beta karoten gibi) tüketerek artırabiliriz.
Ne kadar demire ihtiyacımız var?
ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü, 50 yaş üstü kadın ve
tüm yetişkin erkeklerin günlük 8 mg demir alınmasını önerir. 19-50 yaş arası
kadınlarda hedef günlük 18 mg'dır. Hamile kadınlarda ise 27 mg demirin günlük
alınması önerilir. Vejetaryen ve vegan beslenen bireyler bu miktarın 1.8 katını
almalıdır, çünkü hem-olmayan demirin emilimi hem demire göre daha düşüktür.
Demir eksikliği belirtileri
Demir
eksikliğinin neden olduğı en önemli hastalık, demir eksikliği anemisidir
(kansızlık).
Anemi
belirtileri şunlardır:
- Yorgunluk
- Zayıflık
- Solgun cilt
- Kalp rahatsızlıkları
- Baş ağrısı
- El ve ayaklarda üşüme
- Tırnaklarda beyazlaşma
- İştahsızlık
Demirin
emilimini artırmak için bir C vitamini kaynağı ile birlikte
tüketmekte fayda vardır.
C
vitamininden zengin besinler şunlardır:
- Kırmızı biber
- Brokoli
- Kivi
- Mango
- Papaya
- Tatlı patates
- Domates
- Yeşil sebzeler
Demirin
emilimi azaltan gıdaları demirden zengin beslendikten 2 saat sonra veya
beslenmeden 2 saat önce tüketmelisiniz.
Demirin emilimi azaltan besinler:
- Siyah çay
- Kahve
- Yumurta
- Kırmızı şarap
- Kalsiyum
Özet olarak,
vejetaryen veya vegan beslenirken de demirin iyi kaynaklarını bulabiliriz.
Özellikle bu yemekleri yerken C vitamini ile kombine tüketmek önemlidir. Et
tüketmeyen insanlar demirin geniş bitkisel kaynaklarını tüketmelidir. Eğer
yeterli demir almadığınızı düşünüyorsanız doktorunuz veya diyetisyeninizle
iletişime geçebilirsiniz.
Bitkisel demir kaynakları
Mercimek
İyi bir
bitkisel demir, protein ve lif kaynağıdır. Bir fincan mercimekte 6.59 mg demir
ve 17.8 gr protein vardır. Mercimek ayrıcaB vitamini, magnezyum, potasyum ve
çinko gibi diğer besin maddelerini içerir. Bazı araştırmalar düzenli mercimek
tüketmenin diyabet, obezite ve kalp-damar
hastalıkları riskini azalttığını söylemektedir. Kahverengi, kırmızı ve
yeşil mercimeği çeşitleri vardır.
Kuru fasulye
Kuru fasulye
bir fincanında 5.2 mg demir içerir. Mercimek gibi lif ve proteinden
zengindir. Kırmızı fasulye 3.59 mg, Garbanzo fasulye 4.74 mg,
siyah fasulye 3.59 mg demir içerir.
Tofu
Tofu, soya
sütünden yapılan peynir gibi bir gıdadır ve vejetaryen-veganlar için büyük
öneme sahiptir. Tofu belirgin miktarda demir, kalsiyum ve protein içerir. Yarım
fincan tofu 6.65 mg demir ve yaklaşık 10 gram protein içerir.
Horozibiği çiçeği (Amaranth)
Eski
çağlardan beri glütensiz bir karbonhidrat olarak kullanılan amarantın pişmiş 1
fincanı 5.17 mg demir ve 9 gr protein içerir. Kolesterol, kan şekeri ve anemi
(kansızlık) riskini azalttığını gösteren çalışmalar vardır.
Siyah (bitter) çikolata
Siyah
çikolata genelde şeker ihtiyacı olduğunda tüketilmesiyle bilinmesine rağmen,
aynı zamanda iyi bir demir kaynağıdır. 3 parça çikolatada yaklaşık 7 mg demir
bulunur. Siyah çikolata aynı zamanda kalp, sinir sistemi ve bilişsel
fonksiyonlar üzerine çeşitli olumlu özellikleri gösterilen flavanoid
bileşikleri içerir. Tüketirken yüksek kalori içerdiğini unutmayın!
Fırınlanmış patates
Patatesin
özellikle dış kabuğu demir bakımından zengindir. Orta boy bir patatesin kabuğu
2 mg demir içerir. Karbonhidrat kaynağı olmasıyla birlikte lif, c vitamini ve
potasyum içerir.
Ispanak
Düşük
kalori, yüksek lif, vitamin ve mineral içeren bir besindir.Bir fincan pişmiş
ıspanak 6.43 mg demir içerir. Çoğu insan ıspanağı buharda pişmiş veya
soteleyerek tüketmeyi tercih eder.
Kuru kayısı
Bir fincan
kuru kayısı 4.1 mg demir içerir. Kurutulmuş meyveler ayrıca lif,
vitamin ve mineral bakımından da zengindirler. Kurutulmuş meyvelerin şeker ve
kalori içeriği yüksek olduğundan tüketirken dikkat edilmelidir.
Pekmez
Şeker
kaynağı olarak bilinir. Ancak şekerin yanında pekmezde kalsiyum, magnezyum ve
B6 vitamini gibi besin bileşenleri vardır. 1 yemek kaşığı pekmezde, pekmezin
yapıldığı meyveye göre değişebilmekle birlikte, 3.6 mg demir vardır. Kilo alımı
bakımından kısıtlı tüketilmesine dikkat edilmelidir.
Bu yazıda
anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun
önerileri çerçevesinde hareket ediniz.