Vejetaryenlik,veganlık ve DEMİR minerali
Vejetaryenler
( ya da etyemezler) , çeşitli
nedenlerle et, balık, kümes hayvanları tüketmeyenler.
Veganlar ise et tüketmemenin yanında ayrıca hayvanların
ürettiği yumurta, süt, bal vb. ürünleri de yemeyenlerdir.
Radikal veganlar her
türlü hayvansal ürünü tüketmeyi reddedemekle kalmaz aynı zamanda hayvanlar
üzerinde test edilmiş veya hayvansal katkı maddesi içeren makyaj ürünleri ile
birlikte, kürk, deri, yün ve ipek gibi giyim eşyaların da kullanılmasını redederler.
Vejetaryenliğin birkaç
alt grubu vardır.
·
Lacto vejetaryenlik: Her türlü et ve et
ürünleri ile birlikte yumurta tüketmeyi de reddeder. Süt ve süt ürünlerini
tüketiminde esnektir.
·
Ovo Vejetaryenlik: Her türlü et ve et
ürünüyle birlikte süt ve süt ürünlerini tüketmeyi de redderler. Yumurta
tüketiminde esnektir.
·
Ovo-lacto vejetaryenlik: Her türlü et ve et
ürünlerini tüketmeyi reddederler. Yumurta, süt ve süt ürünlerini tüketiminde
esnektir.
·
Pesketaryenlik (Su vejetaryenlik): Et ürünü olarak sadece balık ve deniz ürünleri tüketimini içeren diyettir.
Dünya genelinde
vejetaryenlik ve veganlık yaygınlaşmaktadır. Bununla birlikte et yemezliğin
(vejetaryen) veya hayvansal ürünlerden tamamen uzak durmanın (vegan) bazı
sağlık sorunları olabilir.
Bunların başında demir eksikliğine bağlı sorunlar (demir eksikliği anemisi gibi) gelir.
Demir,
sağlığımız için gerekli bir mineraldir. Kırmızı et ve deniz ürünleri demirin
iyi hayvansal kaynakları olmasına rağmen birçok bitkisel besin de bu minerali
bol miktarda içerir.
İnsan metabolizmasında
kullanılan, hem ve hem-olmayan olmak
üzere iki çeşit
demir vardır. Bazı sebzeler, kurubaklagiller ve diğer
besinler "hem-olmayan demir" içerirler. Birçok gelişmiş toplumda
halkın büyük bölümü, demir ihtiyacını hem olmayan demirden karşılar. Hayvansal
kaynaklı besinler hem demir içerirler. Hem demirin emilimi daha kolaydır, ancak
hem olmayan demirin emilimini, çeşitli vitaminleri (A vitamini, C vitamini,
beta karoten gibi) tüketerek artırabiliriz.
BİTKİSEL DEMİR
KAYNAKLARI
Mercimek
İyi bir demir, protein ve
lif kaynağıdır. Bir fincan mercimekte 6.59 mg demir ve 17.8 gr protein vardır.
Mercimek ayrıca B vitamini,
magnezyum, potasyum ve çinko gibi diğer besin maddelerini içerir. Bazı
araştırmalar düzenli mercimek tüketmenin diyabet, obezite ve kalp-damar
hastalıkları riskini azalttığını söylemektedir. Kahverengi,
kırmızı ve yeşil mercimeği çeşitleri
vardır.
Kuru fasulye
Kuru fasulye bir fincanında 5.2 mg demir içerir. Mercimek gibi lif ve protein içerir. Kırmızı fasulye 3.59 mg Garbanzo fasulye 4.74 mg Siyah fasulye 3.59 mg demir içerir.
Tofu
Tofu, soya sütünden
yapılan peynir gibi bir gıdadır ve vejetaryen-veganlar için büyük öneme
sahiptir. Tofu belirgin miktarda demir, kalsiyum ve protein içerir. Yarım
fincan tofu 6.65 mg demir ve yaklaşık 10 gram protein içerir.
Horozibiği çiçeği (Amaranth)
Eski çağlardan beri
glütensiz bir karbonhidrat olarak kullanılan amarantın pişmiş 1 fincanı 5.17 mg
demir ve 9 gr protein içerir. Kolesterol, kan şekeri ve anemi (kansızlık) riskini
azalttığını gösteren çalışmalar vardır.
Siyah (bitter) çikolata
Siyah çikolata genelde
şeker ihtiyacı olduğunda tüketilmesiyle bilinmesine rağmen, aynı zamanda iyi
bir demir kaynağıdır. 3 parça çikolatada yaklaşık 7 mg demir bulunur. Siyah
çikolata aynı zamanda kalp, sinir sistemi ve bilişsel fonksiyonlar üzerine
çeşitli olumlu özellikleri gösterilen flavanoid bileşikleri içerir. Tüketirken yüksek
kalori içerdiğini unutmayın!
Fırınlanmış patates
Patatesin özellikle dış
kabuğu demir bakımından zengindir. Orta boy bir patatesin kabuğu 2 mg demir
içerir. Karbonhidrat kaynağı olmasıyla birlikte lif, c vitamini ve potasyum
içerir.
Ispanak
Düşük
kalori, yüksek lif, vitamin ve mineral içeren bir besindir.Bir fincan pişmiş
ıspanak 6.43 mg demir içerir. Çoğu insan ıspanağı buharda pişmiş veya
soteleyerek tüketmeyi tercih eder.
Kuru kayısı
Bir fincan kuru kayısı 4.1
mg demir içerir. Kurutulmuş
meyveler ayrıca lif, vitamin ve mineral bakımından da
zengindirler. Kurutulmuş meyvelerin şeker ve kalori içeriği yüksek olduğundan
tüketirken dikkat edilmelidir.
Pekmez
Şeker kaynağı olarak
bilinir. Ancak şekerin yanında pekmezde kalsiyum, magnezyum ve B6 vitamini gibi
besin bileşenleri vardır. 1 yemek kaşığı pekmezde, pekmezin yapıldığı meyveye
göre değişebilmekle birlikte, 3.6 mg demir vardır. Kilo alımını bakımından
kısıtlı tüketilmesine dikkat edilmelidir.
NE KADAR DEMİRE İHTİYACIMIZ VAR?
ABD Ulusal Sağlık
Enstitüsü, 50 yaş üstü kadın ve tüm yetişkin erkeklerin günlük 8 mg demir
alınmasını önerir. 19-50 yaş arası kadınlarda hedef günlük 18 mg'dır. Hamile
kadınlarda ise 27 mg demirin günlük alınması önerilir. Vejetaryen ve vegan
beslenen bireyler bu miktarın 1.8 katını almalıdır, çünkü hem-olmayan demirin
emilimi hem demire göre daha düşüktür.
Demir eksikliğinin neden
olduğı en önemli hastalık, demir
eksikliği anemisidir (kansızlık).
Anemi belirtileri şunlardır:
·
Yorgunluk
·
Zayıflık
·
Solgun
cilt
·
Kalp
rahatsızlıkları
·
Baş
ağrısı
·
El
ve ayaklarda üşüme
·
Tırnaklarda
beyazlaşma
·
İştahsızlık
Demirin emilimini artırmak
için bir C vitamini kaynağı
ile birlikte tüketmekte fayda var.
C
vitamininden zengin besinler şunlardır:
·
Kırmızı
biber
·
Brokoli
·
Kivi
·
Mango
·
Papaya
·
Tatlı
patates
·
Domates
·
Yeşil
sebzeler
Demirin emilimi azaltan gıdaları
demirden zengin beslendikten 2 saat sonra veya beslenmeden 2 saat önce
tüketmelisiniz.
Demirin
emilimi azaltan besinler:
· Siyah
çay
· Kahve
· Yumurta
· Kırmızı
şarap
· Kalsiyum
Özet
olarak, vejetaryen veya vegan beslenirken de demirin iyi kaynaklarını
bulabiliriz. Özellikle bu yemekleri yerken C vitamini ile kombine tüketmek
önemlidir. Et tüketmeyen insanlar demirin geniş bitkisel kaynaklarını
tüketmelidir. Eğer yeterli demir almadığınızı düşünüyorsanız doktorunuz veya
diyetisyeninizle iletişime geçebilirsiniz.
Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı
ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.