logo

© 2018 Medilab Assist. Tüm hakları saklıdır.

Kapat

Vejetaryenlik, veganlık ve Demir minerali

       

Vejetaryenlik,veganlık ve DEMİR minerali

Vejetaryenler ( ya da etyemezler) , çeşitli nedenlerle etbalıkkümes hayvanları tüketmeyenler.  

Veganlar ise  et tüketmemenin yanında ayrıca hayvanların ürettiği yumurtasütbal vb. ürünleri de yemeyenlerdir. 

Radikal veganlar her türlü hayvansal ürünü tüketmeyi reddedemekle kalmaz aynı zamanda hayvanlar üzerinde test edilmiş veya hayvansal katkı maddesi içeren makyaj ürünleri ile birlikte, kürk, deri, yün ve ipek gibi giyim eşyaların da  kullanılmasını redederler. 


Vejetaryenliğin birkaç alt grubu vardır.

·         Lacto vejetaryenlik: Her türlü et ve et ürünleri ile birlikte yumurta tüketmeyi de reddeder. Süt ve süt ürünlerini tüketiminde esnektir.

·         Ovo Vejetaryenlik: Her türlü et ve et ürünüyle birlikte süt ve süt ürünlerini tüketmeyi de redderler. Yumurta tüketiminde esnektir.

·         Ovo-lacto vejetaryenlik: Her türlü et ve et ürünlerini tüketmeyi reddederler. Yumurta, süt ve süt ürünlerini tüketiminde esnektir.

·         Pesketaryenlik (Su vejetaryenlik): Et ürünü olarak sadece balık ve deniz ürünleri tüketimini içeren diyettir.

 

Dünya genelinde vejetaryenlik ve veganlık yaygınlaşmaktadır. Bununla birlikte et yemezliğin (vejetaryen) veya hayvansal ürünlerden tamamen uzak durmanın (vegan) bazı sağlık sorunları olabilir.

Bunların başında demir eksikliğine bağlı sorunlar (demir eksikliği anemisi gibi) gelir.       

Demir, sağlığımız için gerekli bir mineraldir. Kırmızı et ve deniz ürünleri demirin iyi hayvansal kaynakları olmasına rağmen birçok bitkisel besin de bu minerali bol miktarda içerir.

İnsan metabolizmasında kullanılan, hem ve hem-olmayan olmak üzere iki çeşit demir vardır. Bazı sebzeler, kurubaklagiller ve diğer besinler "hem-olmayan demir" içerirler. Birçok gelişmiş toplumda halkın büyük bölümü, demir ihtiyacını hem olmayan demirden karşılar. Hayvansal kaynaklı besinler hem demir içerirler. Hem demirin emilimi daha kolaydır, ancak hem olmayan demirin emilimini, çeşitli vitaminleri (A vitamini, C vitamini, beta karoten gibi) tüketerek artırabiliriz.

 


BİTKİSEL DEMİR KAYNAKLARI

Mercimek

İyi bir demir, protein ve lif kaynağıdır. Bir fincan mercimekte 6.59 mg demir ve 17.8 gr protein vardır. Mercimek ayrıca B vitamini, magnezyum, potasyum ve çinko gibi diğer besin maddelerini içerir. Bazı araştırmalar düzenli mercimek tüketmenin diyabet, obezite ve kalp-damar hastalıkları riskini azalttığını söylemektedir. Kahverengi, kırmızı ve yeşil mercimeği  çeşitleri vardır.

Kuru fasulye

Kuru fasulye bir fincanında 5.2 mg demir içerir. Mercimek gibi lif ve protein içerir. Kırmızı fasulye 3.59 mg    Garbanzo fasulye 4.74 mg Siyah fasulye 3.59 mg demir içerir.


Tofu 

Tofu, soya sütünden yapılan peynir gibi bir gıdadır ve vejetaryen-veganlar için büyük öneme sahiptir. Tofu belirgin miktarda demir, kalsiyum ve protein içerir. Yarım fincan tofu 6.65 mg demir ve yaklaşık 10 gram protein içerir.

Horozibiği çiçeği (Amaranth)

Eski çağlardan beri glütensiz bir karbonhidrat olarak kullanılan amarantın pişmiş 1 fincanı 5.17 mg demir ve 9 gr protein içerir. Kolesterol, kan şekeri ve anemi (kansızlık) riskini azalttığını gösteren çalışmalar vardır.

Siyah (bitter) çikolata

Siyah çikolata genelde şeker ihtiyacı olduğunda tüketilmesiyle bilinmesine rağmen, aynı zamanda iyi bir demir kaynağıdır. 3 parça çikolatada yaklaşık 7 mg demir bulunur. Siyah çikolata aynı zamanda kalp, sinir sistemi ve bilişsel fonksiyonlar üzerine çeşitli olumlu özellikleri gösterilen flavanoid bileşikleri içerir. Tüketirken yüksek kalori içerdiğini unutmayın!

Fırınlanmış patates

Patatesin özellikle dış kabuğu demir bakımından zengindir. Orta boy bir patatesin kabuğu 2 mg demir içerir. Karbonhidrat kaynağı olmasıyla birlikte lif, c vitamini ve potasyum içerir.

Ispanak

Düşük kalori, yüksek lif, vitamin ve mineral içeren bir besindir.Bir fincan pişmiş ıspanak 6.43 mg demir içerir. Çoğu insan ıspanağı buharda pişmiş veya soteleyerek tüketmeyi tercih eder.

Kuru kayısı

Bir fincan kuru kayısı 4.1 mg demir içerir. Kurutulmuş meyveler ayrıca lif, vitamin ve mineral bakımından da zengindirler. Kurutulmuş meyvelerin şeker ve kalori içeriği yüksek olduğundan tüketirken dikkat edilmelidir.

Pekmez

Şeker kaynağı olarak bilinir. Ancak şekerin yanında pekmezde kalsiyum, magnezyum ve B6 vitamini gibi besin bileşenleri vardır. 1 yemek kaşığı pekmezde, pekmezin yapıldığı meyveye göre değişebilmekle birlikte, 3.6 mg demir vardır. Kilo alımını bakımından kısıtlı tüketilmesine dikkat edilmelidir.

NE KADAR DEMİRE İHTİYACIMIZ VAR?  

ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü, 50 yaş üstü kadın ve tüm yetişkin erkeklerin günlük 8 mg demir alınmasını önerir. 19-50 yaş arası kadınlarda hedef günlük 18 mg'dır. Hamile kadınlarda ise 27 mg demirin günlük alınması önerilir. Vejetaryen ve vegan beslenen bireyler bu miktarın 1.8 katını almalıdır, çünkü hem-olmayan demirin emilimi hem demire göre daha düşüktür.

Demir eksikliğinin neden olduğı en önemli hastalık, demir eksikliği anemisidir (kansızlık).

Anemi belirtileri şunlardır:

·         Yorgunluk 

·         Zayıflık

·         Solgun cilt

·         Kalp rahatsızlıkları

·         Baş ağrısı

·         El ve ayaklarda üşüme

·         Tırnaklarda beyazlaşma

·         İştahsızlık

Demirin emilimini artırmak için bir C vitamini kaynağı ile birlikte tüketmekte fayda var.

C vitamininden zengin besinler şunlardır: 

·         Kırmızı biber

·         Brokoli

·         Kivi

·         Mango

·         Papaya 

·         Tatlı patates

·         Domates

·         Yeşil sebzeler

Demirin emilimi azaltan gıdaları demirden zengin beslendikten 2 saat sonra veya beslenmeden 2 saat önce tüketmelisiniz.

Demirin emilimi azaltan besinler:

·         Siyah çay

·         Kahve

·         Yumurta

·         Kırmızı şarap

·         Kalsiyum

Özet olarak, vejetaryen veya vegan beslenirken de demirin iyi kaynaklarını bulabiliriz. Özellikle bu yemekleri yerken C vitamini ile kombine tüketmek önemlidir. Et tüketmeyen insanlar demirin geniş bitkisel kaynaklarını tüketmelidir. Eğer yeterli demir almadığınızı düşünüyorsanız doktorunuz veya diyetisyeninizle iletişime geçebilirsiniz.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Paylaş: