Yazan: Prof.Dr.Nevrez Koylan
Besinlerin
içindeki şeker miktarının, karbonhidratların, nişastanın önemini biliyoruz.
Glisemik indeks ise bunlarla hem bağlantılı, hem de bunlardan farklı bir
kavram.
Glisemik
indeks, kan şekerinin daha iyi kontrolunu sağladığı öne sürülerek tanıtılan bir
kavram. Bu kavram gıdanın niteliğinden olgunluğuna ve pişirilme ve işlem görme
miktarına kadar pek çok faktörden etkileniyor. Bu nedenle, sofraya konan gıdanın
sadece ne olduğu değil, nasıl tüketildiği de önem taşıyor.
Glisemik indeks nedir?
Glisemik
indeks belli bir gıda maddesinin kan şekerini ne kadar yükselttiğini ölçen bir
değerdir. İlk kez 1981 yılında Toronto Üniversitesinde Dr. David J. Jenkins ve arkadaşları tarafından ortaya
atılan bu kavram yeni bir bakış açısı getirmiştir.
Bu ölçümün
temeli, bir besin maddesinin belli bir miktarının yenilmesinden sonra kan
şekerini yükseltme miktarının 1- 100 arası bir ölçekte değerlendirilmesine
dayanır.
Buna göre
glisemik indeks:
·
55 ve
altındaysa düşük,
·
56-69
arasındaysa orta derecede,
·
70
üzerindeyse yüksek
olarak
nitelendirilir. Bir gıdanın glisemik
indeksi ne kadar düşükse, kan şekeri o kadar az etkilenir, bunun tam tersi
de doğrudur.
Şekerden ve
rafine karbonhidratlardan zengin gıdalar daha çabuk sindirilir ve genellikle
daha yüksek glisemik indekse sahiptir. Protein, yağ ve liften zengin gıdalar
ise daha uzun sürede sindirildiğinden glisemik indeks değerleri daha düşüktür.
Etler, kuruyemişler, yeşil yapraklı sebzeler, baharatlar ve yağlar ise
karbonhidrat içermedikleri için glisemik indeks değerleri yoktur.
Glisemik
indeks değerlerini sözkonusu gıdadaki karbonhidrat miktarının yanısıra gıdanın
olgunluğu, pişirme yöntemi, içerdiği şeker cinsi ve işlem görme miktarı
da etkiler.
GLİSEMİK İNDEKS VE GLİSEMİK YÜK
Glisemik
indeks ve glisemik yük farklı kavramlardır. Glisemik indekste tüketilen gıdanın
miktarı önemli değilken, glisemik yükte alınan karbonhidrat miktarı hesaplanır.
Bu nedenle sağlıklı kan şekeri düzeyleri için her iki değer birlikte
kullanılmalıdır.
Glisemik
indeksin hesaplanması için 50 gram karbonhidrat içeren bir yiyeceğin
2 saat içinde kan şekerini ne kadar yükselttiği 30 dakikalık aralarla
ölçülerek, bu sonuç 50 gram şeker içeren bir içeceğin 2 saat içinde aynı
aralıklarla ölçülen kan şekerini yükseltme miktarına oranlanır ve % olarak
ifade edilir. Glisemik yük hesaplanması için ise, alınan gıdanın glisemik
indeks değeri, tüketilen gıda içindeki gram cinsinden karbonhidrat miktarıyla
çarpılarak 100’e bölünür.
Glisemik
indeksi yüksek gıdalar veya yüksek glisemik yük kan şekerini hızlı yükseltir ve
bu yükselme insülin salınımını tetikler. Kanda artan insülin nedeniyle takip
eden süre içinde genellikle 2. saat civarında kan şekeri açlık değerlerinin de
altına iner ve bunun sonucunda bazen yeniden acıkma hissi veya tatlı
krizleri, bazen de hipogliseminin diğer belirtileri ortaya çıkabilir. Bu
durumun yarattığı kan şekeri dengesizliği, insülin direnci ve
diyabetin ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Düşük glisemik besinlerle ise bu durum
görülmez.
DÜŞÜK GLİSEMİK DİYET
“Düşük glisemik diyet” diyetteki
glisemik indeksi yüksek gıdaları düşük glisemik indeksli veya glisemik indeksi
olmayan gıdalarla değiştirmektir.
Yararları
·
Kan
şekerinin kontrolünün kolaylaşması
·
Kilo
vermenin kolaylaşması
·
Kolesterolün
düşmesi
Düşük
glisemik indeksli veya glisemik indeksi olmayan gıdalar
·
Meyveler: Elma,
orman meyveleri, portakal, limon
·
Nişastasız sebzeler: Havuç, ıspanak, kereviz, karnabahar, brokoli, domates, kabak,
patlıcan
·
Tam tahıllar: Arpa,
yulaf, karabuğday, kinoa
·
Baklagiller: Mercimek,
fasulye, nohut, bakla
·
Et, tavuk, balık
·
Yağlar
·
Kuruyemişler: Ceviz,
badem, antepfıstığı
·
Tohumlar: Çiya
tohumu, susam, ketentohumu
·
Baharatlar
Yüksek
glisemik indeksli gıdalar
·
Ekmek: Beyaz
ekmek, simit, lavaş, pide, tüm beyaz unlu hamurişleri, bisküvi ve krakerler
·
Pirinç: Beyaz
pirinç, yasmin pirinci
·
Makarna ve şehriye
·
Nişastalı sebzeler: Patates
·
Çerezler: Çikolata,
patlamış mısır, cipsler
·
Şekerli içecekler
Pişme, olgunlaşma ve işlemenin etkisi
Gıdaların
pişirme yöntemleri glisemik indeks değerlerini etkiler. Örneğin, patatesin
kızartılması yağ içeriğini arttırır ve yağ şekerin emilimini yavaşlatarak patatesin
glisemik indeksini düşürür. Buna karşılık, fırınlama ve uzun süreli
pişirme uzun zincirli nişastaların parçalanmasına yol açarak şekerin
emilimini hızlandırır. Aynı durum meyvelerin olgunluk dereceleri için de
doğrudur. Tam olgunlaşmamış meyvelerin glisemiks indeksi düşükken, meyve
olgunlaştıkça bu değer artar.
GLİSEMİK İNDEKS HAKKINDAKİ YANILGILAR
Düşük glisemik indeksli gıdalar da kilo aldırır (?)
Kilo artışı
aldığınız kalori miktarıyla ilgilidir. Bir gıdanın glisemik indeksi düşük ancak
kalorisi yüksek olabilir. Düşük glisemik indeksi olan veya glisemik indeksi
olmayan bir yiyeceği (örn. yağlı et) fazla miktarda yerseniz pekala kilo
alırsınız.
Tüm düşük glisemik indeksli gıdalar sağlıklı değildir
(?)
Düşük
glisemik indeksli olması sadece o yiyeceğin kan şekerini ne kadar yükselttiği
ile ilgilidir. Bir yiyecek hem düşük glisemik indeksli, hem de sağlığa zararlı
maddeler içerebilir (örn. mısır cipsi). Diğer taraftan, düşük glisemik
besinlerin genellikle vitaminler ve lifler gibi yararlı maddeleri daha çok
içerdiği doğru olmakla birlikte; pek çok yararlı besleyici içeren yüksek
glisemik indeksli gıdalar da vardır.
Glisemik indeks herkes için aynı değildir (?)
Bir besinle
ilgili glisemik indeks değeri önemlidir, ancak glisemik indeks değerinin kişiden
kişiye fark gösterebileceğini akılda tutmak gerekir. Farklı kişilerde aynı
gıdalar için farklı glisemik indeks değerleri söz konusu olabilir. Bu nedenle,
glisemik indeks değerinin herkes için aynı olmayabileceğini ve farklı kişilerde
aynı besinin farklı glisemik indeks değeri olabileceğini hesaba katmak gerekir.
Çeşitli besinler birlikte tüketildiklerinde
birbirlerinin glisemik indeks değerlerini değiştirirler (?)
Glisemik
indeks izole besinler için geçerlidir. Ancak, çeşitli besinler birlikte
tüketildiğinde birbirlerinin glisemik indeks değerlerini etkilerler. Örneğin,
şekerli veya nişastalı gıdaların yağlı, proteinli veya yüksek lifli
gıdalarla birlikte tüketilmesi şekerli ve nişastalı gıdanın glisemik indeksini
düşürür. Bu değişikliğe pişirme etkisi de eklenince çıkan sonucun öngörülmesi
çok zordur.